CHICAGO 31 maja 2022 r– W uznaniu Miesiąca Świadomości Zdrowia Psychicznego, Prezes Zarządu Powiatu Cook Toni Preckwinkle, Dyrektor Generalny Cook County Health (CCH) Israel Rocha, Komisarz Powiatu Cook John P. Daley, Departament Zdrowia Publicznego Powiatu Cook (CCDPH) COO, dr LaMar Hasbrouck, a także przedstawiciele organizacji społecznych (CBO) i klientów podzielili się wpływem grantów z programu Building Healthy Communities (BHC) hrabstwa Cook.

Dotacje BHC były wspierane przez fundusze federalne rządu hrabstwa Cook na mocy amerykańskiej ustawy o planie ratunkowym. Na początku tego roku CCH i CCDPH przekazały lokalnym CBO 1TP5-16 milionów dotacji BHC. Dotacje wspierają programy CBO w zakresie zdrowia psychicznego, pozytywnego rozwoju młodzieży i bezpieczeństwa żywnościowego w całym mieście Chicago i na przedmieściach hrabstwa Cook.

Tylko w pierwszym kwartale tego programu dotacji ponad 43 000 osób otrzymało wsparcie w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, prawie 1500 osób skorzystało z usług w zakresie zdrowia psychicznego, a ponad 1200 dzieci i nastolatków zostało objętych pozytywnymi programami rozwoju młodzieży.

„Ta inicjatywa wzmacnia nasze zaangażowanie w promowanie i budowanie równości w zdrowiu w hrabstwie” — powiedział Prezydent Preckwinkle. „Koncentruje się na znaczącym i negatywnym wpływie nierówności w usługach dla młodzieży i dostępie do opieki psychiatrycznej na ludzi i społeczności na przedmieściach hrabstwa Cook”.

„Gratuluję i dziękuję partnerom ze społeczności za ich silne przywództwo” — powiedział komisarz Daley. „Każdy z nas zna osobę, członka rodziny, sąsiada lub przyjaciela, który ma problemy ze zdrowiem psychicznym, zachowaniem, alkoholem lub narkotykami. Wykonujesz znakomitą robotę. Cieszymy się, że możemy pomóc Tobie i Twoim społecznościom”.

Behawioralne usługi zdrowotne nadal cieszą się dużym zainteresowaniem w całym hrabstwie Cook. Od początku pandemii liczba wizyt ambulatoryjnych w poradniach zdrowia behawioralnego Cook County Health wzrosła z ponad 34 000 w 2019 r. do prawie 42 000 w 2022 r. CCH otworzyło również Klinika Mostowa w celu zapewnienia leczenia zaburzeń związanych z używaniem substancji psychoaktywnych oraz leków do leczenia uzależnień (MAT).

„W całym naszym systemie Cook County Health pracuje nad ułatwieniem komuś powiedzenia, że potrzebuje pomocy i uzyskania dostępu do potrzebnych zasobów” – powiedział Rocha. „Współpracując i finansując hiperlokalną pracę organizacji społecznych, poprawimy zdrowie i samopoczucie mieszkańców hrabstwa Cook, którym służymy, dzisiaj i dla przyszłych pokoleń”.

„Zdrowie psychiczne jest integralną częścią ogólnego stanu zdrowia, dobrego samopoczucia i dobrego samopoczucia” – powiedział dr Hasbrouck. „Jesteśmy zaangażowani w budowanie zdrowszych społeczności z naszymi partnerami, aby mogli się przystosować, odzyskać siły i rozwijać w najtrudniejszych momentach życia”.

Chicago Lawndale AMACHI Mentoring Program (LAMP) otrzymał grant BHC na wsparcie swoich programów mentorskich, korepetycji i wzbogacania dla młodych ludzi z dzielnicy Austin.

„Uważamy, że oprócz rodziców każdy młody człowiek potrzebuje pozytywnej, kompetentnej kulturowo osoby dorosłej w swoim życiu” — powiedziała dr Betty Green, założycielka i dyrektor wykonawczy LAMP. „Uważamy, że uczniowie, którzy są zaangażowani i aktywni w znaczących doświadczeniach, zmniejszają swoje szanse na problemy ze zdrowiem psychicznym”.

W odpowiedzi na kryzys zdrowia psychicznego młodzieży, grantobiorca BHC Pillars Community Health współpracował z NAMI Metro Suburban, aby stworzyć The Loft at 8 Corners w Brookfield dla nastolatków. Oferuje bezpłatne poradnictwo grupowe, wsparcie rówieśnicze 1 na 1 oraz usługi wsparcia rodziny.

„Nauczyłem się nowych sposobów radzenia sobie ze zdrowiem psychicznym”, powiedział Ulises Cardenas, II, klient The Loft at 8 Corners. „Mój umysł ścigał się z tyloma myślami i jak mogę wyjść z tego procesu jako lepsza osoba. Udało mi się zachować spokój i poszerzyć swoją wiedzę na temat radzenia sobie ze zdrowiem psychicznym. Czuję się bardzo szczęśliwy, że mam to miejsce dla siebie i innych nastolatków”.