Preckwinkle podkreśla spadek czasu oczekiwania na izbę przyjęć w szpitalu im. Johna H. Strogera Jr

Prezes zarządu powiatu Cook, Toni Preckwinkle, oraz dyrektor generalny Cook County Health and Hospitals System (CCHHS), dr Ramanathan Raju, ogłosili dziś znaczące postępy w dwóch kluczowych obszarach związanych z opieką nad pacjentem w szpitalu im. Johna H. Strogera Jr. w hrabstwie Cook, flagowym szpitalu CCHHS .

Średni czas potrzebny na wizytę pacjenta przez lekarza na oddziale ratunkowym Szpitala Strogera skrócił się o ponad 60 minut. Jak dotąd średni czas oczekiwania w tym roku wynosi 111 minut, w porównaniu do 172 minut w 2011 roku. To spadek o 35 procent. Odsetek pacjentów, którzy opuszczają oddział ratunkowy niezauważeni, również spadł z 12,34% do 7,88%, co oznacza spadek o 36%. Liczby te zostały określone na podstawie analizy elektronicznej dokumentacji medycznej, która śledzi czas przybycia pacjenta do szpitala, wizyty u lekarza oraz moment opuszczenia szpitala. Prawie 139 000 osób odwiedziło Szpital Strogera w 2011 roku.

Zarówno prezes Preckwinkle, jak i dr Raju uznają, że ich wspólne wysiłki na rzecz poprawy usług dla pacjentów, a także strategiczne, oparte na danych redukcje kosztów w budżecie systemu opieki zdrowotnej, są siłą napędową skrócenia czasu oczekiwania na ostry dyżur.

Lekarze zmniejszyli liczbę kroków między przejściem pacjenta przez drzwi SOR a spotkaniem z lekarzem. Usprawnili ten proces, łącząc personel razem, tak aby urzędnik mógł zarejestrować pacjenta, podczas gdy pielęgniarka zadawała pytania w celu określenia poziomu leczenia, skracając w ten sposób czas potrzebny na otrzymanie opieki.

„Najwyższym priorytetem tej administracji było znalezienie sposobów na zapewnienie większej stabilności finansowej systemu opieki zdrowotnej hrabstwa bez narażania na szwank opieki nad pacjentami” — powiedział prezes zarządu hrabstwa Cook, Toni Preckwinkle. „Chociaż jest jeszcze wiele do zrobienia, aby skrócić czas oczekiwania w naszej izbie przyjęć, spadek czasu oczekiwania jest dowodem na to, że nasze podejście działa. Jestem wdzięczny dr Raju i zarządowi CCHHS za ich wsparcie podczas wspólnej pracy nad wzmocnieniem naszego ważnego systemu zdrowia publicznego”.

Prezydent Preckwinkle i dr Raju podjęli znaczące kroki w celu zmniejszenia wydatków w budżecie CCHHS, jednocześnie pracując nad poprawą poziomu opieki zapewnianej mieszkańcom hrabstwa. W budżecie na rok 2013 CCHHS i administracja pracowały nad zidentyfikowaniem około $91 milionów w ramach głównych redukcji wydatków: CCHHS obniży koszty zaopatrzenia o $25 milionów poprzez przystąpienie do systemu Global Health Exchange, który zaoferuje lepsze ceny. Budżet eliminuje również 365 nieobsadzonych stanowisk w celu uzyskania oszczędności w wysokości $22 mln; zmniejsza poziomy finansowania innych wolnych stanowisk o $14 mln i zmniejsza $13 mln nadgodzin w oparciu o dodatkowe zatrudnienie na kluczowych stanowiskach. Administracja zidentyfikowała oszczędności w wysokości $9 milionów dzięki świadczeniom zdrowotnym i oszczędnościom z tytułu błędów w sztuce lekarskiej; i zmniejszono konta niezwiązane z usługami, takie jak reklama, podróże, transport, za $8 milionów oszczędności.

W 2012 r. CCHHS i administracja pracowały nad zidentyfikowaniem $41 mln głównych redukcji wydatków poprzez zmniejszenie poziomu finansowania wolnych stanowisk o $20 mln, osiągnęły $14 mln oszczędności dzięki lepszemu zarządzaniu wydatkami na świadczenia zdrowotne, renegocjowały umowę z PricewaterhouseCoopers LLP w celu zaoszczędzenia $5 mln i usprawnił projekty IT, aby zaoszczędzić $2 mln.

„Jednym z głównych celów systemu szpitalnego jest stawianie opieki nad pacjentem na pierwszym miejscu” — powiedział dr Raju. „Kiedy skraca się czas oczekiwania, więcej pacjentów ma szansę na leczenie i dostęp do usług zdrowotnych, których inaczej by nie mieli. Jestem wdzięczna prezydent Preckwinkle za jej ciągłe wsparcie w zapewnianiu, że potrzeby pacjentów z powiatu Cook są najwyższym priorytetem”.

Spadek w tych kluczowych obszarach o godz Szpital im. Johna H. Strogera Jr było ułatwione przez program zarządzania wydajnością Prezydenta, który śledzi kluczowe funkcje w każdej agencji i departamencie hrabstwa, aby zidentyfikować sposoby wydajniejszego zarządzania zasobami. Od momentu powstania program zarządzania wydajnością STAR zwiększył widoczność działań hrabstwa i wygenerował znaczne zyski dzięki zwiększonemu poborowi dochodów, obniżeniu kosztów i ulepszonym usługom.

„Zarządzanie wydajnością pomaga osiągnąć cel prezydenta Preckwinkle, jakim jest stanie się najlepiej zarządzanym hrabstwem w kraju. Kluczem do tego jest wydajny i silny finansowo system opieki zdrowotnej” – powiedział David LeBreton, dyrektor ds. wydajności hrabstwa Cook.