Począwszy od 3 maja, punkty masowych szczepień przeciwko COVID w Cook County Health uznają poniedziałki za Dzień Pracownika Restauracji, aby zachęcić więcej osób do zaszczepienia się.

„Pracownicy restauracji należą do kluczowych pracowników, którzy utrzymywali nas przy życiu podczas głębokiej pandemii” – powiedział Toni Preckwinkle, prezes zarządu powiatu Cook. „Teraz zaczynamy dostrzegać światełko w tunelu i ludzie wracają do restauracji w poszukiwaniu poczucia normalności i koleżeństwa, którego wszyscy pragniemy. Jednak ryzyko pozostaje. Wciąż obserwujemy nowe przypadki zakażenia COVID. To nie jest czas na utratę czujności”.

Cook County Health prowadzi sześć punktów masowych szczepień w całym hrabstwie, które oferują szczepionki zarówno dla osób przychodzących, jak i umawianych na wizyty. Pracownicy restauracji są zachęcani do odwiedzenia jednego z tych miejsc w celu uzyskania szczepionki. Szczegóły dotyczące miejsc dostępne są pod adresem Cookcountyhealth.org/covid19-vaccine-sites/

„Pracownicy restauracji są jednymi z najważniejszych pracowników, dzięki którym nasze społeczeństwo działa podczas pandemii” – powiedział Israel Rocha, dyrektor generalny Cook County Health. „Chcemy mieć pewność, że wszyscy wiedzą, jak się zaszczepić i zachęcamy ich do tego. Mamy nadzieję, że Dni Pracowników Restauracji będą okazją dla tych, którzy nie zostali zaszczepieni, aby się zaszczepić”.

Cook County Health współpracuje z Illinois Restaurant Association i Chicago Medical Society w celu promowania Dnia Pracownika Restauracji wśród personelu restauracji i pracowników usług gastronomicznych w całym hrabstwie.

„Setki restauracji w Cook County zostało zamkniętych podczas pandemii, a tysiące miejsc pracy zostało utraconych. Branża restauracyjna jako pierwsza została zamknięta i prawdopodobnie ostatnia odrodzi się” – powiedział Sam Toia, prezes Illinois Restaurant Association. „Szczepienia mają kluczowe znaczenie dla obniżenia liczby COVID-19 i przyciągnięcia gości z powrotem do restauracji. Zachęcam wszystkich operatorów i pracowników branży spożywczej do korzystania z tych stron.”

„Wszystkie chętne bobry otrzymały swoje szczepionki – to około połowa wszystkich uprawnionych mieszkańców hrabstwa Cook. Zachęcanie kolejnych 30 do 40 procent ludzi do zaszczepienia się będzie ciężką pracą. Będzie to wymagało partnerstwa i nowych inicjatyw, takich jak Dzień Pracownika Restauracji, aby zniechęcić ludzi i zmniejszyć wahanie” – powiedział dr Vishnu Chundi, przewodniczący komitetu COVID-19 Towarzystwa Medycznego Chicago.

„Chcę zachęcić wszystkich do przyjęcia szczepionki na COVID. Miałem swoje dwa strzały. Moja rodzina dostała już dwa zastrzyki. To bardzo ważne” – powiedział Ernestino Roldan, który od 29 lat pracuje w klubie East Bank jako serwer.

Wejście jest mile widziane we wszystkich punktach masowych szczepień CCH. Osoby prywatne wciąż mogą umawiać się na wizyty w godz szczepionka.cookcountyil.gov lub dzwoniąc pod numer 833-308-1988, od poniedziałku do piątku od 7:00 do 22:00 oraz w soboty od 8:00 do 22:00.

Aleksandra Normington
Associate Chief Communications & Marketing Officer