24 sierpnia 2018 r

Dyrektor generalny Cook County Health (CCH), dr Jay Shannon, przedstawił dziś Komisji Finansowej CCH wstępny budżet systemu opieki zdrowotnej na rok budżetowy 2019. Proponowany budżet na rok 2019 nie wymaga dodatkowego wsparcia operacyjnego od podatników hrabstwa Cook. Kwota podatku lokalnego na rok 2019 wynosząca $102M spadła od 2009 r. o ponad 75% i stanowi obecnie zaledwie 3% przychodów operacyjnych CCH.

„Budżet ten w dalszym ciągu realizuje cele systemu opieki zdrowotnej trzyletni plan strategiczny dostosować się do zmian w szerszym środowisku opieki zdrowotnej, jednocześnie zmniejszając naszą zależność od lokalnych podatków” – powiedziała dr Shannon. „Jesteśmy dumni, że generujemy 97% naszych przychodów operacyjnych z opłat pacjentów, grantów i innych źródeł, pozostając jednocześnie wierni naszej historycznej misji, polegającej na trosce o wszystkich, niezależnie od ich możliwości finansowych”.

Proponowany budżet $2,9 miliarda obejmuje kilka nowych usług, w tym opiekę psychiatryczną w Areszcie Tymczasowym dla Nieletnich, usługi dializ w ośrodku Szpital Providenta, dodatkowe usługi związane z uzależnieniami i rozszerzoną opiekę stomatologiczną, podstawowa opieka, okulistyka oraz kompleksowe usługi onkologiczne po otwarciu w październiku nowej placówki ambulatoryjnej systemu. Budżet odzwierciedla także ciągły rozwój planu opieki zdrowotnej CountyCare.

Oczekuje się, że liczba członków CountyCare, planu opieki zdrowotnej zarządzanej przez CCH Medicaid, osiągnie 345 000 w roku finansowym 2019, generując przychody w wysokości ponad $1,8 miliarda. Przychody CountyCare pokrywają koszty roszczeń z tytułu opieki świadczonej jego członkom zarówno przez świadczeniodawców CCH, jak i spoza CCH. CountyCare pozostaje największym planem opieki zarządzanej przez Medicaid w hrabstwie Cook.

Chociaż ustawa o przystępnej cenie, która była impulsem do utworzenia CountyCare, znacznie zmniejszyła liczbę osób nieubezpieczonych w hrabstwie Cook, 42% obecnych pacjentów CCH nie jest ubezpieczonych. W rezultacie CCH spodziewa się w przyszłym roku nadal zapewniać 501 TP4T całej opieki charytatywnej w hrabstwie Cook.

„Transformacja systemu opieki zdrowotnej, która nastąpiła w ciągu ostatnich kilku lat, spowodowała, że więcej ubezpieczonych pacjentów szuka opieki w CCH, które z kolei zapewnia zasoby umożliwiające opiekę osobom najbardziej bezbronnym. Nasze strategie przyniosły korzyści zarówno naszym pacjentom, jak i podatnikom hrabstwa Cook. Budżet na rok 2019 opiera się na strategiach wzrostu, aby zapewnić nam długoterminowy sukces. Jestem niezmiernie wdzięczny za niezachwiane wsparcie Przewodniczącej Zarządu Powiatu Cook Toni Preckwinkle, Rady Komisarzy Powiatu Cook, a także Zarządu Systemu Opieki Zdrowotnej i naszych pracowników, w dalszym zapewnianiu wysokiej jakości opieki zdrowotnej mieszkańcom Powiatu Cook, niezależnie od ich zdolność płatniczą” – dodała Shannon.

Przesłuchania publiczne w sprawie budżetu CCH na rok 2019 odbędą się we wtorek 28 sierpnia o godz. 9:00 i w środę 29 sierpnia o godz. 18:00 w Sali Zarządu CCH, 1900 W. Polk Street, 2nd Piętro, Chicago. Osoby fizyczne mogą zarejestrować się, aby zabrać głos, złożyć pisemne zeznania i znaleźć kopię pełnej prezentacji budżetu pod adresem http://www.cookcountyhhs.org/about-cchhs/governance/budget-information/ .

Po zatwierdzeniu przez Radę Dyrektorów CCH proponowany budżet na rok 2019 zostanie przedłożony Radzie Komisarzy hrabstwa Cook w celu włączenia go do rekomendacji prezydenta dotyczącej budżetu na rok 2019.

###

Cook County Health, jeden z największych publicznych systemów opieki zdrowotnej w kraju, stanowi zabezpieczenie opieki zdrowotnej w Chicago i na przedmieściach hrabstwa Cook. CCH składa się z dwóch szpitali, kilkunastu społeczne ośrodki zdrowia, Centrum podstawowe Ruth M. Rothstein, Departament Zdrowia Publicznego Powiatu Cook, Usługi zdrowotne Cermak, która zapewnia opiekę osobom przebywającym w więzieniu hrabstwa Cook i ośrodku tymczasowego aresztowania dla nieletnich oraz CountyCare, plan opieki zdrowotnej zarządzanej przez Medicaid. Każdego roku systemem opiekuje się ponad 300 000 pacjentów, a jego lekarze są ekspertami w swoich dziedzinach, zaangażowanymi w zapewnianie swoim pacjentom kompleksowej, współczującej i najnowocześniejszej opieki. Obecnie CCH zmienia sposób świadczenia opieki zdrowotnej w hrabstwie Cook, promując podstawową i profilaktyczną opiekę środowiskową, opracowując solidny plan zdrowotny oparty na współpracy i poprawiając doświadczenia pacjentów.