Dzisiaj dyrektor generalny Cook County Health, Israel Rocha Jr., przedłożył Radzie Dyrektorów CCH wstępny budżet systemu opieki zdrowotnej na rok podatkowy 2022 (rok budżetowy 2022).

Proponowany budżet $3.8B przewiduje powrót do wielkości sprzed pandemii, wzmocnienie opieki specjalistycznej i dalszy rozwój usług zdrowotnych w Szpital Providenta. Budżet obejmuje alokację podatkową z hrabstwa Cook w wysokości $137,7 mln, w porównaniu z $122,7 mln w tym roku, na realizację obowiązkowych usług w zakresie zdrowia poprawczego i zdrowia publicznego oraz na pokrycie części wydatków na opiekę charytatywną systemu. CCH generuje 96% swoich przychodów operacyjnych z opłat pacjentów, płatności kapitalizacji, stypendiów i innych przychodów.

„Rola Cook County Health jako podstawowego dostawcy opieki, stewarda zdrowia publicznego i siatki bezpieczeństwa socjalnego nigdy wcześniej nie była tak ważna, jak podczas pandemii. Dzięki temu budżetowi zapewniamy naszą zdolność do dalszego służenia mieszkańcom powiatu Cook teraz i długo w przyszłości” – powiedział Rocha. „Wytyczamy drogę do zrównoważonej przyszłości; ścieżka modernizacji i odpowiedzialnego rozwoju Cook County Health oraz rozszerzony dostęp dla społeczności, którym z dumą służymy”.

Niektóre z kluczowych elementów budżetu obejmują:

• Rosnąca liczba pacjentów, powrót do poziomów sprzed pandemii;
  • Inwestowanie w krytyczne linie usługowe, w tym m.in kardiologia, neurologia I onkologia;
  • Wzmocnienie usług opieki zdrowotnej na South Side poprzez rozszerzenie hemodializy, okulistyka i usługi chirurgiczne, przywracanie operacji OIOM, zwiększanie zdolności medycznych / chirurgicznych i przywracanie przejazdów karetek pogotowia Szpital Providenta;
  • Świadczenie $384M w ramach usług opieki charytatywnej dla pacjentów nieubezpieczonych lub niedoubezpieczonych;
  • Dbanie o zwiększoną liczbę osadzonych w więzieniu hrabstwa Cook (obecnie ponad 6000, w porównaniu z 4000 w kwietniu 2020 r.), zapewnianie testów i szczepień na COVID-19 oraz dostosowanie się do wymogów dotyczących dystansu COVID-19, które pozostają na miejscu;
  • Zwiększenie etatów o 780 nowych etatów netto, w większości w pielęgniarstwie oraz kluczowych obszarach klinicznych i operacyjnych;
  • Utworzenie Biura ds. Równości i Integracji oraz Biura Planowania i Wdrażania Strategicznego;
  • Prognozowana średnia miesięczna liczba członków CountyCare na poziomie 390 000 i wzrost liczby członków MoreCare (produkt Medicare Advantage);
  • Utworzenie funduszu inwestycyjnego $10M uzależnionego od generowania nadwyżek przychodów;
  • Identyfikacja $12M w oszczędnościach kontraktowych;
  • Ustanowienie całkowitej rezerwy poniesionych, ale nieotrzymanych (IBNR) w wysokości $50M, co jest najlepszą praktyką zapewniającą terminowe płatności usługodawcom przez CountyCare.

CCH spodziewa się wydać $384 mln na opiekę charytatywną w przyszłym roku, zwiększając z $360 w 2021 r., ponieważ liczba pacjentów nadal się odbija. Obecna ekspansja Medicaid w nagłych wypadkach i zawieszenie ponownego określenia nadal pozwalają na podstawowe ubezpieczenie zdrowotne dla wielu pacjentów z CCH. Ponadto oczekuje się, że niektórzy pacjenci CCH uzyskają ubezpieczenie zdrowotne w 2022 r. dzięki rozszerzonemu programowi Medicaid stanu Illinois dla mieszkańców w wieku 55–64 lat, którzy spełniają wymagania dochodowe (138% FPL) niezależnie od statusu imigracyjnego.

Oczekuje się, że liczba członków CountyCare, planu opieki zdrowotnej zarządzanej przez CCH Medicaid, wyniesie średnio 390 000 w roku budżetowym 2022, generując ponad $2,6 miliarda przychodów. Przychody CountyCare pokrywają koszty roszczeń z tytułu opieki świadczonej jej członkom zarówno przez świadczeniodawców CCH, jak i spoza CCH. CountyCare to największy plan opieki zarządzany przez Medicaid w hrabstwie Cook.

Prezentację budżetu można znaleźć Tutaj. Rozprawy publiczne zaplanowano na poniedziałek, 23 sierpnia na godzinę 9:00 i wtorek, 24 sierpnia na godzinę 18:00. Instrukcje dotyczące składania zeznań na jednej z rozpraw publicznych można znaleźć na stronie Cookcountyhealth.org/about/board-of-directors/.

Po zatwierdzeniu budżetu, spodziewanym 27 sierpnia, proponowany budżet na rok budżetowy 2022 zostanie przedłożony Radzie Komisarzy Powiatu Cook w celu włączenia go do rekomendacji prezydenta dotyczącej budżetu na rok budżetowy 2022. Rok obrotowy 2022 rozpoczyna się 1 grudnia 2021 r.

DOKUMENT BUDŻETOWY:
CCH FY2022 Proponowany budżet wstępny

KONTAKT Z MEDIAMI:
Alexandra Normington, zastępca dyrektora ds. komunikacji i marketingu
alexandra.normington@cookcountyhhs.org
312-519-2769