W związku z trwającymi letnimi festiwalami Cook County Health przypomina, aby dobrze się bawić, ale zachować bezpieczeństwo.

Przed trzydniowym festiwalem Lollapalooza w Grant Park urzędnicy służby zdrowia hrabstwa Cook ostrzegają uczestników przed nadużywaniem narkotyków i alkoholu, które tradycyjnie skutkuje zwiększoną liczbą wizyt na izbach przyjęć podczas wydarzenia.

„Sprowadza się to do tego, że jeśli czujesz się chory, słuchaj swojego organizmu” – powiedział dr Steven Aks, kierownik katedry toksykologii i lekarz oddziału ratunkowego. „Nie czekaj, aż sprawa stanie się poważna, aby zwrócić na siebie uwagę. Na szczęście większość osób, które zobaczymy, zostanie wyleczona i wypuszczona do domu, ale co roku mamy kilku pacjentów, którzy trafiają na oddział intensywnej terapii po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu lub narkotyków na koncercie”.

Ilość alkoholu, jaką należy wypić, aby doszło do potencjalnie niebezpiecznego lub zagrażającego życiu przedawkowania, może różnić się w zależności od osoby, w zależności od jej wieku, doświadczenia związanego z piciem, płci, a także innych czynników.

Objawy przedawkowania alkoholu obejmują:

• Zamieszanie psychiczne i otępienie
  • Trudność w utrzymaniu świadomości
  • Wymioty
  • Napad
  • Spowolnione lub nieregularne oddychanie
  • Niska temperatura ciała
  • Wilgotna skóra lub bladość
  • Powolne tętno
  • Utrata odruchu wymiotnego
  • Niska temperatura ciała (może objawiać się dreszczami lub dreszczami)

Brak odpowiedniego nawodnienia (jedzenia i wody) może również zaostrzyć problemy spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu.

Doktor Aks powiedział, że należy także unikać narkotyków syntetycznych, w których związki psychodeliczne zastępuje się syntetycznym substytutem, co może prowadzić do niebezpiecznych i nieoczekiwanych skutków ubocznych.

„Stosowanie tych związków może prowadzić do długiej listy nieprzyjemnych i potencjalnie zagrażających życiu objawów” – stwierdził dr Asks. „Te związki są stymulantami, które powodują szybsze bicie serca i wzrost temperatury ciała, co może prowadzić do naprawdę poważnych problemów”.

Osoby powinny natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską, jeśli wystąpią:

• Ciężkie halucynacje
  • Podwyższone tętno
  • Nudności lub wymioty
  • Obfite pocenie się i pobudzenie,
  • drgawki

Dr Aks zachęca uczestników, aby po przybyciu rozejrzeli się po namiotach medycznych i stacjach chłodzących i pamiętali o wzajemnej trosce.

„Jeśli zobaczysz osobę, która jest w niebezpieczeństwie, upewnij się, że otrzyma pomoc, której potrzebuje” – powiedział. „Nie pozwól, aby martwienie się, że wpadniesz w kłopoty, kosztowało kogoś życie”.

Kontakt z mediami:

Kate Hedlin