Służba zdrowia hrabstwa Cook ogłosi terminy wizyt w szpitalu Triton o godzinie 9:00 we wtorek, 2 lutego

(CHICAGO) – Prezes zarządu hrabstwa Cook Toni Preckwinkle i dyrektor generalny systemu opieki zdrowotnej hrabstwa Cook Israel Rocha ogłosili dzisiaj, że od środy 3 lutego 2021 r. hrabstwo Cook otworzy w Triton College punkt podawania szczepionek, aby kontynuować szczepienia osób kwalifikujących się poniżej 1b.

Faza 1b obejmuje osoby w wieku 65 lat i starsze oraz pracowników niezbędnych, takich jak ratownicy, pracownicy produkcyjni i pracownicy sklepów spożywczych. Chociaż szacuje się, że w ramach fazy 1b do szczepionki w ramach fazy 1b kwalifikuje się około 600 000 osób, urzędnicy w dalszym ciągu przypominają społeczeństwu, że obecnie nie ma wystarczającej ilości szczepionek, aby zaszczepić wszystkich.

„Chociaż obecne dostawy szczepionek nie zaspokajają zapotrzebowania, obecnie wyposażamy duże placówki, aby upewnić się, że jesteśmy gotowe, ponieważ oczekuje się, że podaż szczepionek wzrośnie w nadchodzących tygodniach i miesiącach” – powiedziała Toni Preckwinkle, przewodnicząca zarządu hrabstwa Cook.

Triton College, położony w River Grove, to drugi duży obiekt uruchomiony w hrabstwie Cook po otwarciu obiektu w Tinley Park Convention Center w dniu 26 stycznia 2021 r. W Tinley Park Convention Center w jego hrabstwie podano prawie 7000 szczepionek. pierwszy tydzień. Po pełnym uruchomieniu i udostępnieniu wystarczających zapasów szczepionek Cook County Health szacuje, że będzie w stanie zapewnić ponad 4000 szczepionek tygodniowo w Triton College. Hrabstwo Cook spodziewa się w nadchodzących tygodniach otworzyć dodatkowe duże ośrodki szczepień.

Szczepienia we wszystkich ośrodkach zdrowia hrabstwa Cook będą realizowane wyłącznie po wcześniejszym umówieniu się. Służba zdrowia hrabstwa Cook będzie oferować terminy wizyt w oparciu o ilość dostępnej szczepionki i będzie dodawać nowe terminy wizyt po nadejściu nowych dostaw szczepionek,

Cook County Health ogłosi terminy wizyt w Triton College o godzinie 9:00 we wtorek, 2 lutego 2021 r. Wizyty można umawiać w godz szczepionka.cookcountyil.gov. Osoby nieposiadające dostępu do Internetu lub potrzebujące ustalenia terminu pomocy mogą dzwonić pod numer (833) 308-1988 (w godzinach 7:00–19:00, od poniedziałku do piątku).

„Prosimy mieszkańców hrabstwa Cook o nieustającą cierpliwość w czasie, gdy pracujemy nad uruchomieniem jednego z największych w kraju programów szczepień prowadzonych przez hrabstwo” – powiedział Israel Rocha, dyrektor generalny Cook County Health.

Oprócz witryn Cook County Health, Departament Zdrowia Publicznego Powiatu Cook dystrybuował szczepionki do ponad 90 lokalizacji partnerskich, w tym Jewel-Osco, Mariano's, Walgreens, federalnie kwalifikowanych ośrodków zdrowia i szpitali, które również oferują szczepionki po wcześniejszym umówieniu się. Pełną listę tych witryn można znaleźć pod adresem www.cookcountypublichealth.org. Dodatkowe witryny można znaleźć pod adresem https://coronavirus.illinois.gov/s/vaccination-location.

W nadchodzących tygodniach i do czasu dostępności szczepionek hrabstwo Cook planuje otworzyć co najmniej cztery dodatkowe duże ośrodki na przedmieściach. Urzędnicy okręgowi oczekują, że faza 1b zajmie trochę czasu i przestrzegają mieszkańców, aby pamiętali, że przejście przez różne fazy zależy od dostępności szczepionki.

Mieszkańcy, którzy jeszcze nie kwalifikują się do szczepienia, mogą również zarejestrować się na stronie internetowej Hospitalion.cookcountyil.gov, aby otrzymywać aktualne informacje na temat ich fazy i informacje o dziesiątkach dodatkowych miejsc szczepień w całym hrabstwie Cook.

KONTAKT:
Deb Song, dyrektor ds. publicznych