Prezes zarządu powiatu Cook Toni Preckwinkle, dyrektor generalny Cook County Health Israel Rocha i inni przywódcy powiatu ogłosili to dzisiaj Szpital Providenta rozpocznie przyjmowanie przejazdów karetek od 19 października 2022 r.

„To ekscytujący kamień milowy, który następuje po znacznych inwestycjach i skupieniu się na tym cennym i historycznym szpitalu lokalnym” — powiedział Prezydent Preckwinkle.

W ciągu ostatnich kilku lat Cook County Health zainwestował ponad 1 5-8 mln TP w modernizację kampusu Provident, w tym modernizację oddziału ratunkowego, zwiększenie możliwości leczenia medycznego, ponowne otwarcie oddziału intensywnej terapii, zainstalowanie nowego rezonansu magnetycznego i otwarcie ambulatoryjnej stacji dializ.

„To zaszczyt i przywilej móc ponownie dołączyć do sieci EMS i opiekować się pacjentami w ich największej potrzebie” – powiedział Israel Rocha, Jr., dyrektor generalny Cook County Health. “Szpital Providenta jest prawdziwym atutem społeczności, zaufanym dostawcą i miejscem, w którym nasi pacjenci i personel czują się jak rodzina”.

The Szpital Providenta Oddział ratunkowy przyjmuje obecnie około 19 000 wizyt rocznie. Oczekuje się, że dodanie kursów karetek zwiększy tę liczbę o kilka tysięcy rocznie, przy proporcjonalnym wzroście liczby przyjęć do szpitali.

Szpital Providenta przestał przyjmować karetki na początku 2011 roku.