Budżet Cook County Health and Hospitals System na rok 2015 zakłada otwarcie call center, zatrudnienie setek pielęgniarek i zainwestowanie we wszystko, od wózków inwalidzkich po stoły do badań, aby poprawić komfort pacjentów.

Inicjatywy, będące częścią proponowanego budżetu systemu na rok podatkowy rozpoczynający się 1 grudnia, mają na celu powstrzymanie pacjentów przed szukaniem opieki gdzie indziej. Największa część szacowanych $1,4 miliarda całkowitych przychodów pochodzi z CountyCare, innowacyjnego programu Medicaid, który wystartował jako pilotaż w 2012 roku, aw lipcu stał się pełnoprawnym programem opieki zarządzanej, dzięki któremu system opieki zdrowotnej stał się ubezpieczycielem.

Cook County Health planuje również zmniejszyć dotację od podatników hrabstwa do $164 mln, z $175 mln przewidzianych w budżecie na koniec bieżącego roku podatkowego. Oszczędności te wynikają z większej efektywności finansowej i posiadania większej liczby pacjentów ubezpieczonych na podstawie ustawy o przystępnej cenie.

„Mamy nadzieję, że nasz budżet przeznacza nasze pieniądze tam, gdzie są nasze usta”, ponieważ konkurencja o pacjentów staje się jeszcze bardziej zacięta, dyrektor generalny hrabstwa Cook, dr John Jay Shannon, powiedział 15 sierpnia komisji finansowej niezależnego zarządu szpitala.

Cook County Health to jeden z największych publicznych systemów opieki zdrowotnej w kraju. System, który w przeszłości leczył przeważnie biedną i nieubezpieczoną populację, obejmuje szpital im. Johna H. Strogera Jr. w Near West Side, Szpital Providenta na South Side i kilka klinik. Dr Shannon powiedział komisji, że przez ostatnie sześć miesięcy większość leczonych pacjentów była ubezpieczona.

W 2015 r. wstępny budżet przewiduje 1,4 miliarda dolarów dochodu, czyli o 11 procent więcej, niż szacuje system opieki zdrowotnej, który zakończy bieżący rok podatkowy na poziomie 1,2 miliarda dolarów. Oczekuje się, że wydatki wzrosną o 9 procent, do $1,5 miliarda w 2015 roku, z $1,4 miliarda na koniec 2014 roku.

Znaczna część wzrostu proponowanego budżetu wynika z rozwoju CountyCare, które liczy około 100 000 członków i oczekuje się, że w 2015 r. wzrośnie do co najmniej 150 000 osób. Program, który rozpoczął się tylko od nowo ubezpieczonych dorosłych, teraz obejmuje szerszą populację pacjentów, w tym rodziny, seniorów i osoby niepełnosprawne. Oczekuje się, że CountyCare wygeneruje $915 milionów przychodów, co stanowi 67 procent całkowitych przychodów systemu.

Kluczowe znaczenie ma zarządzanie gwałtownym wzrostem liczby pacjentów, powiedział Laurence Msall, prezes Civic Federation, grupy nadzorującej fiskus z siedzibą w Chicago.
„To ogromny rozwój programu CountyCare, który będzie wymagał ciągłego wysiłku nie tylko w celu pozyskania nowych członków, ale także w zakresie zarządzania kosztami” — powiedział Msall.

Dodał, że chciałby zobaczyć wieloletnią prognozę i plan, na co zostaną przeznaczone środki.

Wśród wysiłków mających na celu poprawę doświadczeń pacjentów, Cook County Health planuje otworzyć call center, w którym pacjenci będą mogli zarezerwować wizytę u lekarza lub porozmawiać z klinicystą o objawach, które mogą spowodować wizytę na ostrym dyżurze. Teraz nie ma standardowego procesu, w którym niektórzy pacjenci dzwonią do swoich lekarzy, gdy potrzebują opieki, a inni ponownie odwiedzają kliniki, które znają, powiedział dr Shannon w wywiadzie.

System opieki zdrowotnej planuje również wydać około $10 milionów na inwestycje kapitałowe, w tym takie rzeczy jak mankiety do pomiaru ciśnienia krwi, wózki inwalidzkie i łóżka dla pacjentów.

Aby pomóc ograniczyć wydatki, Cook County Health koncentruje się na kosztach leków, ze szczególnym uwzględnieniem drogich leków. Na przykład system opieki zdrowotnej mógłby zaoszczędzić około 1,5 do 5 milionów rocznie, gdyby pacjenci CountyCare, którzy przyjmują drogie leki na HIV, zamawiali 90-dniową dostawę zamiast 30-dniowej, powiedział Steven Glass, który nadzoruje opiekę zarządzaną w Cook County Health.

Wiele nowych inicjatyw zależy od zatrudnienia większej liczby pracowników. System opieki zdrowotnej zatrudnia około 5600 pracowników i planuje wydać około $22 milionów na obsadzenia około 500 wolnych miejsc pracy w 2015 roku, w szczególności pielęgniarek. Nadal będzie w nim około 600 wolnych miejsc.

„Większość naszej energii w ciągu ostatniego roku poświęciliśmy zatrudnieniu” — powiedział dr Shannon. „Myślę, że będziemy musieli położyć większy nacisk na retencję. … Większość organizacji zdaje sobie sprawę, że trudno jest pozyskać zadowolonych pacjentów, jeśli ma się niezadowolonych pracowników”.

Dr Shannon powiedział, że zapełnienie 500 wakatów to ambitny cel, zwłaszcza że hrabstwo Cook wciąż próbuje zreformować swój ograniczony finansowo program emerytalny, a niepewność spowodowała przechodzenie na emeryturę i rezygnacje.

Proponowany budżet ma zostać przedstawiony 11-osobowej radzie szpitala 29 sierpnia i zostanie przedstawiony radzie powiatu Cook we wrześniu.

Przeczytaj artykuł o godz Crain's Chicago Business.